En stor del av de pasienter vi ser i klinikken sliter med stress på jobben. Dette er en viktig faktor å ta hensyn til da man vurderer årsaken til det vi kaller uspesifikke rygg- og nakkesmerter, dvs. smertetilstander hvor vi ikke med sikkerhet kan si hva det skyldes. Hos mange manifesterer det seg som spenningshodepine og «stressnakke».

Nytt fra norsk forskningsmiljø

Vondt i hodet

Spenningshodepine er et varselssignal av mange.

En ny doktorgrad ved STAMI (Statens Arbeidsmiljøinstitutt), viser at psykisk krevende arbeid gir økt risiko for smerter i nakke, rygg og hode. Det viser seg at rollekonflikter på arbeidsplassen er en særlig viktig faktor, som det har vært lite oppmerksomhet kring tidligere.  Les hele nyheten på STAMI sine hjemmesider.

Et symptom av mange

I perioder hvor vi føler oss presset, stresset, eller sårbare på annet vis, så trekker vi gjerne skuldrene til oss – bokstavlig talt. Du har sikkert prøvd å fange deg selv med skuldrene oppe under ørene. I tillegg puster vi ofte mer overfladisk når vi er stresset, med muskler som vi normalt ikke bruker til å puste med. Sammen med de hormonelle effektene som langvarig stress har på kroppen, fører dette ofte til vond og stiv nakke, vondt i skulderparti, og av og til spenningshodepine.

Vi er alle forskjellige, og visse blir hardere ramt av disse symptomene enn andre, hvor stressen kanskje slår ut på andre måter.

Tidsperspektivet har alt å si

For mange er stressen blitt til hverdag, og er snarere  «normaltilstanden» enn noe som kommer ved tilfeldige belastningstopper. Nettopp varigheten av stress er en nøkkelfaktor for hvor godt kroppen kan håndtere den. Kortvarige perioder av stress håndterer de aller fleste uten problem. Vi er lagd for å kunne slåss eller flykte når det trengs! Her blir vi kortvarig veldig «aktiverte», for å fort komme ned i stressnivå igjen.

Langvarig stress blir før eller siden et problem for alle, med store konsekvenser for helsen – mer enn bare det som gjør vondt!

Ta det på alvor, og gjør noe med det! Arbeidstilsynets faktaside om stress på arbeidsplassen er et godt utgangspunkt. Trenger du hjelp så spør din kiropraktor eller fastlege om råd.

Ressurser

 

Bilde av Bob Smith, freeimages.com