In English

Schlatters sykdom Morbus Osgood-Schlatter

Schlatters sykdom (eller Osgood-Schlatters sykdom) er en overbelastingsstilstand i festet for den store lårmuskelen (quadriceps) på forsiden av leggbeinet (tibia) like nedenfor kneet. Overbelastingen skjer i fremre del av vekstsonen på leggbeinet og er derfor forbeholdt barn og unge med ufullstendig lukking av vekstsoner.

Det tidligste og mest tydelige symptomet på Schlatters sykdom er smerte i øvre del av leggbeinet i forbindelse med aktivitet. Etter en periode kan man se en påbygging av benvev i festet for den store lårmuskelen, hvilket gjør at man får en liten kul i området.

Tilstanden rammer først og fremst barn og ungdommer, hyppigst i alderen 11-14 år, og oftest blant idrettsaktive. Den er 3 gange hyppigere hos gutter enn jenter, men i takt med at jenter deltar i idrett i samme utstrekking som gutter blir den vanligere hos jenter også.

Osgood-Schlatter kommer av gjentatte høye belastinger på festet til den store lårmuskelen, hvilket gjør at det oppstår en slags betennelsesreaksjon.

I starten er tilstanden vond da man driver med aktivitet hvor kraften som utvikles av den store lårmuskelen er stor – løping, hopp, utstrekking av kneet mot motstand. I tillegg er det vondt å berøre området rett under kneskålen. Mange opplever også smerter ved å sitte med bøyde ben over lengre tid, f.eks ved reiser med buss, tog eller fly, hvor benplassen ofte er liten.

Behandlingen består av å modifisere aktivitetsnivået i en sånn grad at plagene blir mindre. Tilstanden er i de aller fleste tilfeller selvbegrensende, og brenner ut av seg selv i løpet av 6-18 måneder. Det anbefales ikke at man slutter med idrett – men det er nødvendig å planlegge belastingen for å unngå forverring og større smerter. Dette kan kiropraktorene på klinikken hjelpe deg med!